Aantal IT-vacatures trekt na korte dip tijdens coronacrisis weer aan

Op: 15 jul 2020

15 juli 2020, Gouda – Het aantal nieuwe IT-vacatures onder directe werkgevers trekt in juni weer aan, na een dip die in maart inzette. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse arbeidsmarktrapportage van IT-detacheerder iSense. Het jaar 2020 begon met een recordaantal bij werkgevers, namelijk 11.019 vacatures.

Ook in februari bleef de vraag met 9.715 openstaande vacatures hoog. Met de intrede van de coronacrisis daalde het aantal vacatures, met in mei een dieptepunt van 7.144 IT-vacatures die maand. Sinds de aangekondigde versoepelingen in juni is er weer een toename zichtbaar: er waren die maand 7.201 vacatures.

Marco Berkhout, Managing Director iSense: “Net als in andere sectoren heeft de coronacrisis impact op de werkgelegenheid in de IT-branche. Gelukkig zien we vanaf juni weer een toename in de vacatures. Wij merken ook dat de markt weer aantrekt. Zo horen we bijvoorbeeld in gesprekken met onze klanten dat zij de komende periode weer meer personeel gaan aannemen en inhuren. Er is dus reden voor optimisme richting de toekomst.”

Eerste helft 2020 meer IT-vacatures dan in eerste helft 2019

Ondanks de krimp die in maart inzette, laat het eerste half jaar van 2020 vergeleken met de eerste helft van 2019 een kleine groei zien van ruim 3 procent. Wanneer januari 2020 afgezet wordt tegenover januari 2019 is er een groei van 18 procent zichtbaar. In februari is dat zelfs 28 procent.

Kijkend naar maart 2020, de maand waarin Nederland in intelligente lockdown ging, hebben er ten opzichte van 2019 3,11 procent meer vacatures opengestaan. In de top-40 meest gevraagde functies zijn developers op het gebied van Java en .NET het populairst.

Wanneer het tweede kwartaal van 2020 vergeleken wordt met het eerste kwartaal, is er over het algemeen bij alle functies een daling te zien in het aantal nieuwe IT-vacatures. In de provincies Drenthe, Groningen en Limburg is de daling van het aantal IT-vacatures het sterkst.

Wil je nog meer lezen over de laatste ontwikkelingen binnen de IT-branche? Of ben je gewoon benieuwd hoe de arbeidsmarkt er op dit moment voor staat? Download dan gratis de arbeidsmarktrapportage!