IT-starters: opleiding moet gecombineerd worden met baan

Op: 02 dec 2021

Diemen – Maar liefst 80 procent van de IT-starters zegt dat het nuttig is om IT-opleidingen te combineren met een baan, om zo gelijk praktijk ervaring op te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Experis Academy, het opleidingstraject van IT-detacheerder Experis. Het onderzoek is uitgevoerd onder 204 IT-professionals die in de afgelopen vijftien jaar hun carrière in de IT zijn gestart. Zeventig procent is nog stelliger, zij zeggen dat als men het IT-vak wil leren het belangrijker is om praktijkervaring op te doen, dan om theorie te leren.

Marcel Leijen, directeur bij de Experis Academy: “We zien in de praktijk regelmatig dat starters moeite hebben met het voldoen aan de eisen die werkgevers stellen bij een eerste baan. We zien dat men in de praktijk uiteindelijk het meeste leert, waar opleidingen en het leren van theorie het juiste werk- en denkniveau brengen. Helemaal geen theorie leren zijn wij daarom ook geen voorstander van. Maar om als starter toch goed te kunnen voldoen aan de eisen van de markt, hebben wij Experis Academy opgericht. Met dat opleidingstraject doen starters zowel de benodigde theorie als de praktijkkennis op en bereiden we heb voor op hun eerste baan.”

Meer opleidingsmogelijkheden voor carrièreswitch naar IT nodig 

Ondanks bovenstaand, is een groot deel wel voorstander van opleidingen bij professionals die een carrièreswitch richting IT willen maken. Zo vindt 72 procent van de IT-starters dat er meer mogelijkheden moeten komen tot omscholing naar het IT-vak voor mensen die geen vooropleiding gedaan hebben. Als het gaat om omscholen, zou maar liefst drie op de vijf (60%) IT-starters kennissen die interesse hebben in een baan als IT’er eerder aanraden het vak zich eigen te maken via een cursus, dan om een hele IT-opleiding te volgen.