Het effect van gezond eten op jouw productiviteit

Op: 16 apr 2020

Career

Heb je weleens last van een off-day op je werk? Het lukt allemaal even niet en je spanningsboog werkt ook niet mee. Dit kan komen door wat je gegeten hebt. Je lunch en tussendoortjes hebben een enorme invloed op je werkprestaties en productiviteit. Hoe zit dat? En hoe zorg je ervoor dat je voedingstoffen binnenkrijgt die jouw productiviteit stimuleren? Dat lees je in deze blog!

Gezonde voeding helpt echt

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een gezonde eetstijl veel positieve effecten heeft en je op meerdere vlakken helpt. Zo blijkt dat bij mensen die minimaal vier keer per week groenten en fruit eten de productiviteit met gemiddeld 20% stijgt. Hieronder benoem ik een aantal effecten van gezonde voeding voor jouw productiviteit.

 • Betere concentratie doordat je bloedsuikerspiegel minder schommelt;
 • Meer energie en zin om aan de slag te gaan;
 • Oplossend vermogen vergroot;
 • Flexibelere instelling omdat je beter in je vel zit;
 • Goed humeur en minder ups-and-downs;
 • Gevoel van stress en druk neemt af;
 • Tegenslagen kan je beter mee omgaan;
 • Minder kans om ziek te worden.

Ontbijten, lunchen en gezond snacken

Regelmaat is belangrijk voor een constante energiestroom. Na je nachtrust is het dan ook nodig om je brandstof aan te vullen met het ontbijt. Eigenlijk is je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, sla deze dan ook nooit over! Probeer te ontbijten met langzame koolhydraten, zoals volgranen producten, of een eiwitrijk ontbijt als kwark en eieren. Dit geeft je lichaam een goede voedingsbodem om er een paar uur tegenaan te kunnen.

Ook geeft een gezonde lunch je lichaam weer een nieuwe energieboost. Drink je normaal een glas frisdrank bij je lunch? Probeer deze dan eens een maand lang achterwege te laten. Je zal ontdekken wat alleen dit glas frisdrank al met je lichaam doet. Zo zal je productiviteit stijgen, omdat je minder vermoeid raakt door het verdwijnen van de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Wanneer je tussendoor trek krijgt, zijn er veel gezonde snacks beschikbaar die je helpen om je productiviteit te vergroten. Zo worden je cognitieve kwaliteiten en geheugen gestimuleerd door deze gezonde snacks. Als ‘tienuurtje’ kan je bijvoorbeeld een banaan of ander stuk fruit eten. Bananen zitten vol kalium, wat vermoeidheid tegengaat en je hersenfunctie verbetert. Bovendien heeft kalium een positief effect op je humeur! Ook kan je altijd groenten snacken, zoals komkommer, snoeptomaatjes of paprika. Heb je zin in een bite? Neem dan een ongezouten handje noten.

Hoe werkt je bloedsuikerspiegel?

Een ongezond ontbijt, een vette lunch of zoete tussendoortjes, zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Door de kunstmatige suikers die in veel producten zitten, stijgt de aanmaak van insuline in je lichaam heel snel. Dit zorgt ervoor dat de suikerbalans in je lijf verstoord raakt met als gevolg dat je moe, prikkelbaar en geïrriteerd bent, zonder dat er een duidelijke aanleiding voor is. Om deze reden is het verstandig om bijvoorbeeld frisdrank, zoete koffie en chocoladerepen te laten staan en de hoeveelheid suikers die je met je lunch, ontbijt en snacks nuttigt minimaliseert. Gezonde voeding zorgt voor een meer geleidelijke afbraak van suikers, waardoor je energieniveau minder schommelt en je dus productiever bent.

Voeding voor meer productiviteit

Maar wat moet je dan eten? Een productiviteitsverhogend menu bestaat uit voldoende vitamines, mineralen en omega 3-vetzuren. Deze elementen zorgen namelijk voor een goede en snelle communicatie tussen je zenuwcellen en hersenen. Op het moment dat jouw lichaam te weinig van deze stoffen binnenkrijgt, zal je cognitieve problemen ervaren zoals een verminderde concentratie of vergeetachtigheid. Hieronder volgt een mooi lijstje met wat je kunt eten.

 • Eet minimaal 250 gram groente en een stuk fruit per dag.
 • Varieer in groenten en fruit. Zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen.
 • Besmeer je boterhammen met zachte margarine of halvarine, liever geen roomboter.
 • Eet iedere dag een handje ongezouten noten.
 • Eet één keer per week vette vis of een visvervanger als je vegetariër bent.
 • Eet één keer per week peulvruchten, zoals bonen en linzen.
 • Bak je aardappeltjes in olijfolie of vloeibaar bak- en braadvet.
 • Kies voor volkorenpasta en brood in plaats van de witte variant.
 • Drink zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag, het liefst water of thee zonder suiker.
 • Idealiter drink je geen frisdrank en alcohol.

Kortom, genoeg redenen om een gezonde voeding een kans te geven en overmatige kunstmatige suikers te laten voor wat ze zijn. En natuurlijk mag je jezelf echt wel een keer trakteren op die welverdiende hamburger!