Emelia Inees | Feb 8, 2019 2:00:00 PM | 5 min
Een eerste sollicitatiegesprek is altijd spannend. Welke vragen kun je verwachten? Waar moet je op letten? En hoe bereid je je optimaal voor? Oftewel, hoe houd je een killer sollicitatiegesprek? In deze blog geef ik je acht tips om goed voorbereid je sollicitatie in te gaan.
1. Wees eerlijk, wees jezelf
Het klinkt misschien wat cliché maar je authentieke zelf zijn is de beste manier om een goede indruk van jezelf te geven. Durf bijvoorbeeld eerlijk aan te geven wanneer je het ergens niet mee eens bent of iets niet leuk vindt. Alleen zo krijgen wij goede verwachtingen van elkaar en kunnen wij de juiste match voor je vinden. Ook als je nog niet goed weet wat je wilt in je carrière is het belangrijk om dit aan te kaarten. Dan kunnen wij namelijk met je meedenken.
2. Ken het bedrijf
Voordat je het gesprek ingaat, is het belangrijk om te weten waar het bedrijf voor staat. Bekijk daarom goed de website van het bedrijf en neem door wat het bedrijf doet en waar zij voor staan. En belangrijker nog: waarom wil je juist voor deze werkgever aan de slag? Door de nodige informatie over het bedrijf te weten laat jij zien dat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt om hier te solliciteren.
Zorg dat je zoveel mogelijk informatie over het bedrijf hebt ingewonnen voordat je op gesprek gaat. Deze informatie vind je vaak in brochures, folders of op het internet.
3. Weet met wie je het gesprek hebt
Het is belangrijk om goed te weten met wie je het sollicitatiegesprek hebt, zodat je bij de receptie kunt aangeven voor wie je komt. Zorg er ook altijd voor dat je goed op tijd bent. Mocht je vertraagd zijn, neem dan even contact op met je gesprekspartner om aan te geven dat je iets later bent. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren door storingen of vertragingen met het ov.
4. Kleding en uiterlijk
Natuurlijk denk je na over wat je aantrekt naar je sollicitatiegesprek, maar de keuze is compleet afhankelijk van het type bedrijf waar je op gesprek gaat. Zo verwachten ze bij een formeel bedrijf dat je in pak komt, terwijl een informeel bedrijf hier heel gek van staat te kijken. Over het algemeen geldt dat je met een net overhemd de plank niet misslaat.
Daarnaast is het goed om ook aandacht te besteden aan de details. Check bijvoorbeeld nog even voor je het gesprek in gaat of alles goed zit. Ruikt je adem fris of moet je nog even snel een pepermuntje of kauwgom nemen? Zorg er natuurlijk wel voor dat je geen kauwgom kauwt tijdens je gesprek.
5. Bereid je voor op lastige vragen
Er zijn een aantal vragen die in de meeste sollicitatiegesprekken wel naar voren komen. Waarom ben jij geschikt voor deze functie? Waar zie jij jezelf over vijf jaar? Waarom wil je deze functie? Wat zijn je positieve/negatieve eigenschappen? Kun je de gaten in je cv verklaren? Waarom heb je momenteel geen baan? Bedenk van tevoren goed wat hier je antwoorden op zijn. Het is ook verstandig om voorbeelden te noteren bij bepaalde punten, dit geeft kracht bij je antwoord.
6. Bereid eigen vragen voor
Een sollicitatiegesprek is een dialoog, wat betekent dat jij ook echt wel vragen mag stellen. Sterker nog, ik stel dat zelf heel erg op prijs. Bedenk je bijvoorbeeld wat je wilt weten over de organisatie, de werkwijze of hoe jij je kunt ontwikkelen bij het bedrijf.
7. Ken je kwaliteiten en ontwikkelpunten
Het is een open deur, maar denk na over je sterke en je zwakkere eigenschappen. Over je ‘zwakkere’ eigenschappen kun je ook spreken over ontwikkel- of verbeterpunten. Geef bijvoorbeeld aan de je graag je presentatietechnieken wilt verbeteren of dat je niet zo goed bent in onderhandelingsgesprekken. Wees dan wel voorbereid op de vraag hoe je die punten gaat versterken.
8. Noem praktijkvoorbeelden
Als je gevraagd wordt om je goede punten op te noemen, onderbouw deze dan met voorbeelden uit de praktijk. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan snel schakelen. Zo heb ik vorige week een eindgebruiker met een gecrasht word document snel geholpen om de automatische back-up terug te vinden, omdat zij een uur later een deadline had.’ Wanneer je praktijkvoorbeelden benoemd vanuit je stages, werk of hobby, dan is het voor de recruiter of opdrachtgever snel duidelijk wat je allemaal in je mars hebt.
Wil je meer weten over hoe jij je sollicitatie goed kunt voorbereiden? Lees dan hier verder.
Ben je op zoek naar een baan in de IT? Bekijk dan hier onze IT-vacatures!