Op: 23 mrt 2020
Door de coronacrisis zijn we genoodzaakt om op een andere manier te solliciteren. Aangezien we direct contact zoveel mogelijk moeten vermijden, is een online sollicitatiegesprek via bijvoorbeeld Skype of Teams voor veel bedrijven een goed alternatief. Maar waar moet je dan op letten? In mijn blog lees je op welke 10 dingen je moet letten bij een online sollicitatiegesprek.
Sollicitatiegesprek tips
1. Geef geen persoonlijke gegevens weg
Omdat je bij een online sollicitatiegesprek natuurlijk niet fysiek een bedrijf kan bezoeken, moet je alerter zijn voor oplichters. Geef daarom nooit zomaar persoonlijke gegevens weg, zoals een kopie van je paspoort, rijbewijsnummer, inlog- of bankgegevens. Het is slim om eerst te controleren met wie en welke organisatie je in gesprek gaat. Bekijk de website van het desbetreffende bedrijf en zoek op internet naar extra informatie. Vind je helemaal niks? Lees je alleen maar negatieve reacties? Of heb je er geen goed gevoel bij? Dan is het beter om het gesprek af te zeggen.
2. Creëer een duidelijk profiel
Veel vacaturewebsites vragen je om een persoonlijk profiel aan te maken. Het is belangrijk dat dit er volledig, duidelijk en verzorgd uitziet. Tenslotte is dit het allereerste dat een Recruiter van je ziet. Google jezelf ook altijd even en controleer of er geen vreemde of ongepaste zoekresultaten naar boven komen. Want net zoals jij argwaan kan hebben bij een bedrijf, kan dit ook andersom gelden.
3. Check je apparatuur
Eén van de belangrijkste voorbereidingen die je moet treffen, is vanzelfsprekend je apparatuur. Want werkt dit niet goed, dan valt je hele gesprek in het water. Dat betekent dat je niet op het allerlaatste moment je laptop open moet klappen. Test van tevoren met een vriend of familielid of alles goed werkt. Werkt je internet? En is je camera goed genoeg? Loopt je programma niet vast? Niets is vervelender dan dat jij en je gesprekspartner elkaar niet goed verstaan of dat je zelfs wegvalt door een slechte internetverbinding. Let er bovendien op dat je je telefoon van te voren uitzet, om te voorkomen dat geluiden van bijvoorbeeld pushmeldingen binnenkomen.
4. Kies voor een goede locatie
Naast je apparatuur, is het belangrijk dat je locatie er goed uitziet. Zorg voor een rustige omgeving en ga ergens zitten met een neutrale achtergrond. Veel rommel of foto’s aan de muur leidt behoorlijk af. Let op dat niemand door het beeld heen loopt. Zet bijvoorbeeld de deurbel even uit en licht iedereen die in de buurt is in. Soms zie ik bijvoorbeeld weleens een huisgenoot voorbijkomen. En dat wil je niet, want in het gesprek moet de focus op jou liggen. Pak een goede hoek en controleer of het licht goed is. Wanneer je bijvoorbeeld voor een raam gaat zitten, is de kans zeer groot dat jij slechts zichtbaar bent als donker silhouet. Check je locatie vooral niet tijdens het gesprek, dat komt nogal onvoorbereid over.
Tijdens het gesprek
5. Kijk goed in de camera
Dit kan soms wat onnatuurlijk aanvoelen, maar kijk de Recruiter af en toe in de camera aan en lees geen tekst op van papier. Dit doe je immers tijdens een face-to-face-gesprek ook niet. Mocht je een geheugensteuntje nodig hebben, schrijf dan wat steekwoorden op. Vooralsnog is het beste om iemand aan te kijken zodat je een spontaan gesprek voert.
6. Let op hoe je eruitziet
Ook al zit je thuis achter een scherm, het is en blijft een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je je er ook zo op kleedt. Dat betekent geen slobberige trui, maar een mooi overhemd of blouse. Zorg er in ieder geval voor dat je ook op beeld er verzorgd uitziet. Bovendien is het belangrijk dat je een actieve houding aanneemt en niet onderuit gezakt achter de camera zit.
7. Gebruik een headset met microfoon
Het voordeel van headset is dat alle geluiden in de ruimte waar je op dat moment zit, worden gedempt. Wanneer je de microfoon van een laptop gebruikt, moet je er bewust van zijn dat die alle geluiden uit de omgeving opvangt. Bovendien ben je minder goed te verstaan. Mocht je toch geen mogelijkheid zien om een headset te gebruiken, let er dan op dat er geen radio, tv, vaatwasser of ander apparaat geluid maakt tijdens het gesprek.
8. Stel de juiste vragen
Net zoals je gewend bent in een ‘normaal’ sollicitatiegesprek, doe je er altijd goed aan om aan het einde vragen te stellen. Zo kom je geïnteresseerd over. Stel bijvoorbeeld vragen als: wat verwacht je van mij? In hoeverre wordt er samengewerkt met collega’s van andere afdelingen? En in hoeverre is er ruimte voor initiatief?
Na het gesprek
9. Zorg dat je zeker weet dat de verbinding is verbroken
Als je eenmaal hebt afgesloten, zorg er dan voor dat je zeker weet dat de verbinding is verbroken. Niets is zo vervelend, dan als je per ongeluk iets onhandigs zegt of doet, en de Recruiter aan de andere kant dit ook hoort.
10. Stuur een bedankmail
Het is altijd netjes om na het gesprek te bedanken. Aangezien dit allemaal online gebeurt, moet dit dus ook via de pc. Maar bedank niet via de chat in het programma waarmee je het gesprek voerde. Het is beter om een apart mailtje te sturen.
Bij het voeren van een online sollicitatiegesprek moet je misschien op net wat andere dingen letten dan je normaal gewend bent. Met deze tips hoop ik je hiermee te helpen. Daarnaast merk ik dat door het coronavirus er veel onzekerheid heerst, maar weet dat je bij ons gewoon kunt solliciteren!
Ben je op zoek naar een baan in de IT? Bekijk dan hier onze IT-vacatures!
Wil je meer carrière blogs lezen met werktips? Misschien vind je dit ook interessant: