Soft skill feedback ontvangen - Boost je zelfvertrouwen door proactief om feedback te vragen
IT’s all in the feedback: werken aan diverse IT-projecten, je stakeholders tevreden houden en als het even kan ook jezelf blijven ontwikkelen. Om te weten of je het goed doet, kun je niet alleen op je onderbuikgevoel afgaan. Veel beter is het om aan je omgeving te vragen hoe je het doet.
Om feedback vragen is een soft skill. Soft skills zijn persoonlijke vaardigheden die gericht zijn op het beheersen van interpersoonlijke relaties en effectieve communicatie. Door open te staan voor feedback ontwikkel je zelfkennis, veerkracht en zelfvertrouwen. Door persoonlijke ontwikkeling haal je meer uit je carrière. Dus waar wacht je nog op?
9 tips bij het vragen om feedback:
Wil jij ook meer zelfinzicht en je zelfvertrouwen verhogen? Check dan deze 9 tips bij het vragen om feedback.
- Sta open voor feedback: Ervaar de feedback niet als kritiek, maar blijf neutraal in je reactie. Feedback is een observatie van je gedrag en gaat niet over je persoonlijkheid. Wees daarom niet defensief, maar ben nieuwsgierig.
- Intentie kenbaar maken: Maak je intentie kenbaar. Waarom wil je graag feedback van deze persoon ontvangen?
- Wees specifiek: Vraag naar een specifieke situatie, bijv: “Ik leidde deze meeting, wat vond je goed gaan en heb je nog tips voor mij om het beter te doen?
- Het LSD-principe: Luister actief, vat samen en vraag door. Als de feedback voor jou te algemeen of te vaag is, vraag dan om concrete voorbeelden.
- Bevestig het advies: Probeer het advies van de feedbackgever te bevestigen, bijvoorbeeld:
“Ik ga kijken hoe ik dit kan toepassen in de vervolgmeetings komende periode”. - Reflectiemoment: Met de ontvangen feedback kun je gaan reflecteren. Neem hiervoor de tijd. Blik nog eens terug op de situatie waarop je feedback kreeg en bedenk alvast hoe je deze een volgende keer kunt kunnen toepassen.
- Feedback aanpak: Schat voor jezelf concreet in hoe je de feedback gaat toepassen en maak dit concreet voor jezelf. Communiceer dat naar je feedbackgever. Doe je niets met de feedback? Laat dit dan ook weten.
- Waardering uitspreken: Spreek je waardering uit. Waardeer de tijd en moeite die de ander neemt om je te helpen. Dit stimuleert ook de feedbackgever om het volgende keer weer te doen.
- Bewustwording: Bij elke feedback groeit je zelfbewustzijn, doordat duidelijk wordt waar je kracht ligt en wat je ontwikkelpunten zijn. Probeer daarom in nieuwe situaties je feedback toe te passen. Dit kun je doen door jezelf er actief aan te herinneren wanneer een nieuwe ‘werksetting’ zich voordoet. Tip: schrijf van tevoren je nieuwe intentie/gedrag op en reflecteer achteraf.
Door feedback te vragen, krijg je inzicht in je ontwikkelpunten. Door daarmee aan de slag te gaan, kun je jouw soft skills verbeteren. Wanneer je jezelf verbetert, merk je dat ook in de samenwerking met je collega's. Misschien klinkt feedback soms wat kritisch. Probeer dan de waardevolle leerpunten eruit te halen en te zien hoe je jezelf kunt verbeteren. Weet jij al om wat voor feedback je gaat vragen?
Wist je dat je bij Experis al je soft skills kunt verbeteren? Denk hierbij aan effectief plannen, draagvlak creëren, werken aan overtuigingskracht, etc. Neem gewoon contact met ons op. Wij zijn er om je te laten groeien in je IT-carrière.