Inmiddels is AI niet meer weg te denken en onderzoeken we dus graag hoe we deze tool in kunnen zetten binnen de IT. En in het bijzonder op de servicedesk. Daarvoor hebben we onlangs de kennis ingewonnen van experts Kevin Haan, Jonathan de Leeuw en Henry Bol. Zij spraken op de Experis Kennissessie AI en de servicedesk. De opgedane kennis? Die delen we graag met jullie middels dit blog.
Creatieve AI oplossingen en praktische afwegingen
Kevin Haan en Jonathan de Leeuw, ICT-adviseurs bij stichting BOOR, vertelden onder andere meer over wat AI nou precies is, hoe het functioneert en hoe het veilig ingezet kan worden binnen IT-omgevingen. Maar niet alleen dat! Met hands-on oefeningen werd er direct ervaring opgedaan met AI en het toepassen ervan voor creatieve oplossingen. We ontdekten samen hoe we CoPilot en, wie kent het inmiddels niet, ChatGPT, kunnen optimaliseren.
Een creatieve oplossing die AI kan bieden op een servicedesk is het gebruik van chatbots die zijn geoptimaliseerd. Dit kan door middel van CoPilot en ChatGPT. Deze chatbots kunnen eenvoudige en repetitieve taken automatiseren, waardoor servicedesk medewerkers zich kunnen richten op complexere problemen en een hogere kwaliteit van dienstverlening kunnen bieden aan gebruikers. Het is belangrijk om deze chatbots continu te trainen en verbeteren, zodat ze steeds beter in staat zijn om gebruikersvragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
Daarnaast leerden Jonathan en Kevin ons ook over de ethische en praktische overwegingen bij het gebruik van AI in technische processen door middel van real-life applicaties en case studies.
Voor organisaties is het van belang om zorgvuldig af te wegen wanneer en hoe ze AI inzetten op de servicedesk. Hoewel AI kan helpen om processen efficiënter en effectiever te maken, kan het ook leiden tot het vervangen van menselijke servicemedewerkers. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de juiste balans tussen menselijke en AI-ondersteuning. Gebruikers moeten ook de mogelijkheid hebben om te kiezen of ze geholpen willen worden door een chatbot of door een menselijke medewerker, om zo een gepersonaliseerde ervaring te bieden.
AI op een ethische en verantwoorde manier inzetten
Ook Henry Bol had een hoop te vertellen over de wereld van AI en de mogelijke gevolgen voor de Servicedesk. Sinds november 2017 verdiept hij zich in Artificial Intelligence. Zijn avontuur begon met verschillende cursussen, gevolgd door de MicroMasters in Datascience en Statistics aan het MIT. Deze opleiding herontwaakte zijn passie voor programmeren, vooral in Python. Het werken met AI is niet alleen boeiend maar ook verrijkend. Henry ziet AI als een essentiële tool om de werkprestaties te verbeteren op vlakken zoals efficiëntie en creativiteit.
Tijdens de kennissessie bespraken we interessante kwesties zoals: wat betekent AI voor de IT-ondersteuning in je organisatie, wat zijn de mogelijkheden van AI voor het efficiënter maken van de inzet van jouw servicedesk professionals of worden servicedesk professionals door AI misschien wel helemaal vervangbaar? Wat betekent dit voor de gebruikers en willen ze wel geholpen worden door een digitale medewerker? Henry liet de mogelijkheden zien maar ook de risico’s en mogelijke gevolgen van deze revolutionaire technologische ontwikkeling.
In de wereld van AI is het belangrijk om te begrijpen dat het niet alleen draait om de technologie zelf, maar ook om hoe we deze technologie op een ethische en verantwoorde manier kunnen inzetten. Het is essentieel om de privacy van gebruikers te waarborgen en ervoor te zorgen dat AI niet leidt tot discriminatie of vooroordelen. Bij het gebruik van AI op een servicedesk is het dus belangrijk om deze ethische overwegingen mee te nemen in het ontwerp en de implementatie van de systemen.